Wie

Wie is dat eigenlijk? De Kunstmug?

Ik ben Ramona van Bakkum, de GROTE BAAS van de Kunstmug. 😅 Haha ik ben maar een klein baasie hoor, maar ik voel mij wel een “baas” 💪🏻 omdat ik mijn eigen droombaan heb gecreëerd.

Van kleins af aan hield ik al van tekenen en knutselen en zat ik het liefst op mijn kamer te fröbelen. Naar het buurthuis durfde ik niet ook al deden ze daar dingen die ik vast super zou vinden… veel te bang dat ze streng zouden zijn of dat ik het niet goed zou doen…

Bijna 20 jaar werkte ik in de kinderopvang en toen onze 3 kinderen groter werden – en ik meer vrije tijd kreeg- pakte ik het tekenen weer op. Er kwamen opdrachten en ik heb verschillende kinderboeken geïllustreerd. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het boek “Mijn beschermende brein” dat ik samen met Kitty Rumping maakte. We hebben inmiddels ruim 4.000 exemplaren verkocht!

Mijn buurmeisje van 10 jaar vroeg mij “kun je mij ook leren tekenen?” en zo ging ik met haar en wat vriendinnetjes van haar op woensdag middag bij mij thuis aan de keukentafel tekenles geven. Hoewel het mij vooraf ”wel aardig” leek, vond ik het écht fantastisch! Alles wat ik geleerd had, waar ik ervaring mee had, wat ik leuk vond… kon ik nu combineren! Grafische school, Activiteiten Begeleiding, werken met kinderen, illustreren, creëren…

De eerste jaren combineerde ik mijn baan in de kinderopvang met tekenlessen op woensdag- en vrijdagmiddag. Later werkte ik nog maar 1 dag bij Partou en ging ik ook naschools tekenles geven op De Hoeksteen in Velserbroek en op de Optimist International School in Hoofddorp.

In 2020 kreeg ik de kans om een prachtige plek te huren in het voormalige Nova College aan de Planetenlaan. Ik kon er lopend naar toe en er liepen inmiddels ook 100 kinderen per week naar binnen! Omdat dit tijdelijke huur betrof was ik wel op zoek naar een vast stekkie en uiteindelijk heb ik dat sinds januari 2023 gevonden, namelijk op de Generaal Spoorlaan 136 aan de zijkant van het Marsmanplein.


Door de weeks geef ik iedere dag 1 of meer tekenlessen en in de weekenden zijn er creatieve workshops, kinderpartijtjes of de “peuter klieder klas”.

Er heerst een sfeer van niets “moet” en heel veel “mag”. Wat is je plan? probeer het maar, leuk! Het ervaren is belangrijker dan het resultaat en iedereen is welkom. Ik vind het fijn om te merken dat de kinderen zich op hun gemakje voelen en ik probeer de liefste en geduldigste juf te zijn die er is.
De Kunstmug is nu een plek waar ik zelf als kind heen had durven gaan 😊.